HP "blocheaza" accesul virusilor din retea la desktop prin noi produse software si promite continuarea cercetarilor in domeniul securitatii

BUCURESTI - 16 februarie 2005

Comunicat tip General in IT&C

HP a anuntat astazi lansarea pe piata a unui nou software proiectat sa controleze raspandirea virusilor in interiorul retelelor corporatiste si sa reduca distrugerile pe care un asemenea atac l-ar putea produce.


HP a anuntat de asemenea ca HP Labs, unitatea centrala de cercetare a HP, a inceput o colaborare cu doi parteneri de prestigiu pentru a testa noul program destinat izolarii daunelor si securitatii sistemelor IT. Software-ul este astfel proiectat incat sa previna raspandirea unor virusi si infestarea intregului sistem.

Caracterul tot mai distructiv al viermilor si virusilor, ca si viteza mare cu care se imprastie in retea, fac dificila sarcina administratorilor de a avea o reactie suficient de rapida pentru limitarea pagubelor pe care un atac il poate cauza corporatiei. Aplicatia HP Virus Throttle abordeaza problema atacului informatic din perspectiva firmelor, prin izolarea si limitarea vitezei de raspandire a virusului in centrul infrastructurii IT.

Creat initial in HP Labs, software-ul este acum disponibil pentru serverele HP ProLiant intr-un pachet special si pentru ProCurve Networking prin switchurile HP 5300.

In plus, pachetul HP Security Containment limiteaza accesul aplicatiilor compromise catre alte aplicatii sau fisiere sanatoase. Acum HP Security Containment este utilizabil pentru sistemul de operare HP-UX 11iv2.

Toate aceste tehnologii fac parte din efortul concertat al HP de a imbunatati continuu nivelul de securitate al produselor sale. Ele vor face subiectul unor demonstratii in cadrul Conferintei RSA din 14-18 februarie de la San Francisco.

“Daca sistemele IT ar fi suficient de ‘inteligente’ pentru a detecta automat si opri atacurile inainte ca acestea sa se extinda, administratorii ar cheltui mai putin timp si bani incercand sa le surprinda”, spune Tony Redmond, vicepresedinte si director tehnic al HP Security Office si HP Services. “In cadrul HP, ne-am concentrat cercetarea din domeniul securitatii si colaborarile cu partenerii din industrie catre gasirea de noi solutii pentru a face structurile IT mai inteligente si pentru a ne ajuta clientii sa rezolve cele mai grave probleme de securitate IT”.

Tehnologiile HP de securitate sprijina strategia pentru Organizatiile Adaptabile, creata pentru a ajuta clientii sa sincronizeze afacerile si IT-ul si sa profite de schimbare. Prin aceste solutii, HP incearca sa vina in sprijinul companiilor astfel incat activitatea de business sa devina prioritara, iar intretinerea si securitatea IT sa nu constitue o povara, lasand mai mult timp dezvoltarii.

Programul Virus Throttle – o noua abordare a protectiei impotriva virusilor

Software-ul HP Virus Throttle abordeaza intr-un mod ne-traditional protectia antivirus. Produsele obisnuite de scanare impotriva virusilor – care se bazeaza de obicei pe semnaturi de virusi existente furnizate de terti – pot fi ineficiente in cazul virusilor noi, care se pot raspandi doar in cateva secunde.

Spre deosebire de antivirusii clasici, Virus Throttle detecteaza comportamente anormale, similare virusilor si limiteaza numarul de conexiuni ale unui computer infestat astfel incat administratorul de retea sa poata identifica problema, sa o diagnosticheze si daca este de natura virala sa actioneze in consecinta.

Virus Throttle monitorizeaza conexiunile solicitate la retea si detecteaza activitatea anormala de tipul celei pe care o fac de obicei virusii sau viermii, care incearca sa se propage in cadrul unei retele. Cu cat un virus incearca sa se raspandeasca mai repede, cu atat mai rapid reactioneaza Virus Throttle – si reactioneaza automat in cateva milisecunde, fara sa astepte atentia si reactia umana.

Virus Throttle este proiectat pentru a rula fara interferente cu operatiunile obisnuite ale sistemului sau ale retelei si afecteaza numai procesele virale, in timp ce traficul normal continua nestanjenit. Odata ce a fost detectat un virus sau un vierme, Virus Throttle il impiedica sa efectueze conexiuni la retea si ii distruge astfel posibilitatea de a se propaga. Virus Throttle semnaleaza prezenta unui virus sau unui vierme administratorului de sistem, care poate apoi sa efectueze actiunile necesare pentru a-l elimina din sistem.

Programul Virus Throttle este disponibil acum pe serverele standardizate HP ProLiant si pe cele cu arhitectura HP BladeSystem prin pachetul imbunatatit ProLiant Essentials Intelligent Networking. Acesta ofera un nivel suplimentar de protectie impotriva atacurilor virusilor atunci cand acestea nu sunt detectate de firewall sau de un program antivirus obisnuit. Pachetul ProLiant Essentials Intelligent Networking include de asemenea facilitati destinate activitatii in echipa, care imbunatatesc performantele si disponibilitatea retelei. Informatii suplimentare pot fi gasite la www.hp.com/servers/proliantessentials/inp.

Solutia HP ProCurve Networking si-a extins aplicabilitatea switch-urilor HP-5300 cu programul Virus Throttle. Ea detecteaza activitatea similara celei a virusilor pe masura ce traficul este dirijat printr-un switch de retea. Sistemul infectat este astfel sugrumat intr-un punct unde virusul este pur si simplu inabusit. In n acelasi timp, administratorului de retea ii este semnalat atacul si poate utiliza ProCurve Manager Plus pentru a anihila complet portul afectat.

ProCurve Switch 5300 este implementat de obicei la periferia retelei, acolo unde se conecteaza utilizatorii si dispozitivele. Solutia extinde si mai mult infrastructura de securitate a ProCurve Adaptive EDGE Architecture. Solutia Virus Throttle este oferita ca software care poate fi descarcat gratuit de clientii care detin in prezent sau cumpara ProCurve Switch 5300xl si ProCurve Manager Plus. Mai multe informatii sunt disponibile la www.procurve.com.

HP Security Containment pentru HP-UX 11i v2 este un pachet de tehnologii de securitate proiectate sa creasca valoarea produsului prin scaderea costului infrastructurii IT. HP a incorporat aceste optiuni de securitate in fluxul principal al mediului de operare HP-UX 11i v2 pentru a ajuta firmele sa combata pericolele complexe ale atacurilor. Cu Security Containment, clientii sunt asigurati ca aplicatiile compromise nu vor fi autorizate sa acceseze alte aplicatii sau fisiere din sistem.

Cand Security Containment este asociat cu un sistem virtual de management pentru a forma Secure Resource Partition (partitii de resurse sigure), firmele care il utilizeaza pot realiza economii insemnate prin eliminarea caderilor de sistem neplanificate datorate invaziilor virale.

Partitiile de Resurse Sigure ofera un mecanism pentru organizarea mai multor aplicatii in cadrul unui singur sistem de operare garantand securitatea intre resursele alocate fiecarei aplicatii. Mai multe informatii pot fi gasite la www.hp.com/go/securitycontainment.

Noi cercetari la HP Labs

Aplicatiile in curs de dezvoltare la HP Labs abordeaza aceasta problema prin furnizarea unui mecanism prietenos pentru utilizatorii Windows XP. Cercetatorii HP lucreaza la configurarea aplicatiilor, astfel incat ele sa se lanseze intr-un mediu restrictionat avand doar permisiunile ce le sunt necesare pentru indeplinirea sarcinilor pe care le au. Ele nu pot accesa fisierele de care nu au nevoie. Totusi, aceasta este numai o limitare care nu afecteaza functionarea generala a aplicatiilor.

Software-ul experimental al HP Labs, care este dezvoltat in prezent, se adreseaza acestei problem prin oferirea unui mecanism usor de folosit pentru utilizatorii Windows® XP. Cercetatorii HP lucreaza la configurarea aplicatiilor pentru ca acestea sa se lanseze automat in medii restrictionate si sa aiba numai permisiunile de care au nevoie pentru a isi indeplini scopurile primare. Cu alte cuvinte, aplicatiile primesc minimul de autorizatie necesar pentru a opera si sunt oprite de a accesa fisiere de care nu au nevoie. Cu toate acestea, limitarea nu afecteaza utilizabilitatea aplicatiei.

Cercetarile preliminare au aratat ca software-ul HP limiteaza simplu si eficient distrugerile pe care le pot crea aplicatiile infectate, prevenind coruperea intregului sistem de catre anumiti virusi. HP Labs efectueaza teste pe noul software ca parte a proiectului Critical Infrastructure Protection Project in cadrul Scolii de Politici Publice din Universitatea George Manson si in cadrul Centrului de Meteorologie si Oceanografie al Flotei Marinei SUA.

“Universitatea George Mason este extrem de multumita sa prticipe activ in acest efort de cercetare, deoarece software-ul are potentialul de a reduce drastic distrugerile produse de virusi si spyware”, spune Alan G. Merten, presedintele Universitatii George Mason.

“In cadrul Centrului Digital de Oceanografie, evaluam software-ul HP pentru o posibila integrare intr-un proiect local care este proiectat pentru a furniza o solutie pentru reducerea la zero a atacurilor malitioase asupra calculatoarelor. Software-ul ruleaza local pe mai multe PC-uri ca baza de testare”, spune lLocotenentul Dean Moran de la Divizia de Proiecte de Explorare, ramura de Pregatire pentru Viitor, al Centrului de Meteorologie si Oceanografie al Flotei Marinei SUA.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/hp-blocheaza-accesul-virusilor-din-retea-la-desktop-prin-noi-produse-software-si-promite-continuarea-cercetarilor-in-domeniul-securitatii