HP furnizeaza platforma digitala pentru industria de divertisment

BUCURESTI - 26 aprilie 2005

Comunicat tip General in IT&C

Strategia HP de transformare digitala a industriei de divertisment a facut un pas major inainte prin anuntul potrivit caruia Sony Pictures Entertainment, Ascent Media Group, Warner Bros. Studios si Infinity Broadcasting apeleaza la inovatia HP pentru a revolutiona modul in care isi creeaza si distribuie continutul.

Anuntul – care vizeaza industriile de film, televiziune si radio – au fost facute in cadrul evenimentului National Association of Broadcasters 2005.

„Nu se poate nega ca tehnologia joaca un rol din ce in ce mai important in industria de media si divertisment. Aceasta sustine fiecare pas al procesului, de la crearea si producerea povestirilor, pana la modul in care sunt distribuite si primite de public”, spune Shane Robison, director de strategie si tehnologie la HP. „HP valorifica inovatia tehnologiei sale, cutezanta cercetarilor si experienta sa, lucrand impreuna cu lideri in industrie pentru a crea cea mai complexa fundatie tehnologica pentru divertismentul digital”.

In centrul strategiei HP pentru divertisment digital se afla platforma HP Digital Media (DMP). Valorificand tehnologia dezvoltata de HP Labs, principala organizatie de cercetare a companiei, HP DMP le permite companiilor media sa creeze continutul o singura data si sa-l distribuie de mai multe ori, in orice format – in acest fel se reduce timpul de aparitie pe piata a noilor productii si se creeaza noi canele de continut pentru cele vechi.

O arhitectura standardizaza de software, hardware si servicii pentru mediul enterprise, platforma HP DMP le permite companiilor media sa digitizeze, sa stocheze, sa proceseze si sa distribuie arhive complexe de productii media, sigur si eficient.

Studiourile anunta adoptarea platformei HP DMP

Sony Pictures Entertainment (SPE) si-a facut cunoscut planul de accelerare a distributiei de continut pentru film si televiziune, prin adoptarea unei serii de noi servicii si tehnologii pentru divertisment, create de Ascent Media Group (AMG) si HP. SPE, AMG si HP au format prima alianta de acest tip, pentru a digitiza bilbioteca de productii de film si televiziune a SPE.

SPE si AMG au ales platforma HP DMP pentru a-si digitiza intreaga biblioteca de continut pentru film si televiziune, permitandu-i companiei SPE sa creeze continutul o singura data si sa-l distribuie de mai multe ori, mai sigur, mai rapid si mai convenabil decat inainte. De la adoptarea solutiei in noiembrie 2004, SPE si AMG au digitizat peste 500 de titluri de film si televiziune.

In plus, studiourile Warner Bros. si HP au anuntat extinderea aliantei existente pentru a dezvolta primul proces digital end-to-end din industrie (DETE). HP, studiourile Warner Bros. si Accenture proiecteaza si implementeaza o arhitectura care va permite companiei Warner Bros. sa fie primul studio ce creeaza un mediu de tranzitie a intregului flux de productie si distributie de film – de la creatie pana la post-productie – la un proces complet digital, bazat pe fisiere.

Platforma HP DMP este adaptata pentru a raspunde cerintelor specifice studiourilor si va servi ca fundatie a acestei arhitecturi. DETE va permite studiourilor Warner Bros. sa transfere fisierele digitale intre departamentele de productie, post-productie si distributie, mai simplu si mai sigur.

„Aveam o viziune, iar acum, cu HP si Accenture ca parteneri, avem si posibilitatea de a crea o infrastructura fara egal, care va permite tehnologiei sa integreze si sa accelereze etapele consumatoare de timp si procedurile inerente din productia, post-productia si distributia de film”, spune Chris Cookson, presedinte al Warner Bros. Technical Operations. „Acest lucru le va permite oamenilor nostri sa se concentreze pe cele mai importante componente creative ale procesului si va minimiza numarul de reprocesari ale unui material, mentinand cea mai ridicata calitate posibila, de la creatia initiala pana la ultimul utilizator”.Studiourile Warner Bros. si HP dau un suflu nou filmelor clasice

Warner Bros. Studios si HP au anuntat ca au lucrat impreuna la restaurarea filmului clasic „King Kong”, realizat in 1933. Unul dintre cele mai iubite 100 de filme ale societatii American Film Institute, inscris in Registrul National de Film al Bibliotecii Congresului, negativul original al filmului „King Kong” a fost distrus in mare masura, ramanand doar elemente disparate si materiale tiparite care s-au deteriorat in timp.

Warner Bros. Studios a adunat cele mai bune elemente si materiale tiparite din toata lumea si le-a scanat in fisiere digitale de 4K. Folosind tehnologia „dirt and scratch”, dezvoltata de HP Labs, filmul vechi de 72 ani va fi restaurat digital pentru a ajunge la stralucirea din 1933. Va fi creat un nou negativ si noi elemente de arhivare, astfel incat filmul sa poata fi salvat pentru generatiile viitoare. Aceasta noua versiune restaurata a filmului „King Kong”, exact in varianta in care a fost lansata initial, va fi proiectata in cinematografe si transmisa pe posturile de televiziune, fiind disponibila si sub forma de caseta video.

HP a inventat si un nou proces de restaurare pentru filme Cinerama, care elimina „cusaturile” vizibile din vechiul proces Cinerama cu trei panouri si corecteaza distorsiunile in perspectiva, inevitabile in trecerea de la ecranul Cinerama curbat, la un ecran plat. Testele au inceput deja pe un film clasic produs de MGM in 1962, „How The West Was Won”, acum parte a vastei biblioteci a studiourilor Warner Bros.

Radio-ul FM prevazut cu Radio vizual

Pe langa colaborarea cu industria de film si televiziune, HP ajuta industria radio sa ajunga la ascultatorii sai prin noi modalitati oferite de Radioul vizual. Dezvoltat de Nokia si oferit de HP, Radioul vizual adauga o noua dimensiune radioului FM, permitandu-le ascultatorilor sa receptioneze posturile FM locale pe telefonul mobil, si, in acelasi timp, sa primeasca informatii interactive si grafica, sincronizate cu transmisia radio.

HP si Infinity Broadcasting au anuntat ca lucreaza impreuna pentru a le oferi in premiera ascultatorilor din Stalele Unite serviciul de Radio vizual.HP Labs aduce inovatia in divertismentul digital

HP Labs joaca in continuare un rol crucial in evolutia strategiei HP de divertisment digital. Primele componente ale platformei HP DMP au fost dezvoltate in HP Labs, iar cercetatorii de aici colaboreaza constant cu clientii si partenerii HP din industria media si de divertisment, personalizand solutii si dezvoltand noi tehnologii care permit diverselor modele de afaceri sa profite de revolutia digitala.

HP a anuntat ca serviciul Utility Rendering Service (URS), creat de HP Labs, a reprezentat forta propulsoare din spatele festivalului de film de animatie intitulat SE3D („Seed”), care a avut loc in Anglia, la Bristol, intre 21 si 24 aprilie. URS le ofera companiilor de animatie mici posibilitatea de a crea efecte vizuale uimitoare, fara o investitie majora in infrastructura IT. Aproximativ 240 de servere din Palo Alto, Calif. – gestionate din Bristol, de la 5000 de mile departare – sunt folosite pentru „redarea” filmelor de animatie ale zecilor de producatori britanici, care au avut proiectii publice in cadrul festivalului de film.

Mai multe informatii despre tehnologia HP pentru industria de radio si televiziune si despre prezenta la evenimentul National Association of Broadcasters 2005 se gasesc la adresa www.hp.com/hpinfo/newsroom/press_kits/2005/nab/index.html.