IMPRIMAREA CIRCUITELOR DIN PLASTIC ALE TRANZISTORILOR VA DEVENI IN CURAND REALITATE DATORITA CERCETATORILOR DE LA FIRMA XEROX

BUCURESTI - 24 mai 2004

Comunicat tip General in IT&C

Circuitele tranzistorilor realizati in intregime din plastic ar putea fi imprimate folosind noua cerneala semiconductoare.

IMPRIMAREA CIRCUITELOR DIN PLASTIC ALE TRANZISTORILOR VA DEVENI IN CURAND REALITATE DATORITA CERCETATORILOR DE LA FIRMA XEROXCerneala semiconductoare si noile materiale Xerox pot aduce mai aproape de realitate ecranele TV si display-urile flexibile ale calculatoarelor.
Xerox anunta ca a creat o cerneala semiconductoare, de inalta performanta, care poate fi folosita pentru imprimarea canalelor semiconductoare ale tranzistorilor, la temperaturi normale si in aer liber – conditii necesare pentru asigurarea unor costuri de productie scazute. Majoritatea materialelor create de cercetatorii altor organizatii necesita prelucrarea la temperaturi inalte si in atmosfere inerte.
Beng Ong, cercetator la Centrul de Cercetare Xerox din Canada, a anuntat ca echipa sa a creat pe langa cerneala semiconductoare necesara imprimarii componentei semiconductoare a circuitului cu tranzistori si materialele pentru imprimarea componentelor conductoare si dielectrice. Asfel, toate cele trei componente necesare realizarii unui circuit de plastic – semiconductorul, conductorul si dielectricul – pot fi acum imprimate folosind tehnologia inkjet.


Companiile din intreaga lume s-au intrecut in crearea unei alternative cu cost scazut la tehnologia bazata pe siliciu, care sa poata imprima circuitele tranzistorilor flexibili din plastic la fel de usor cum se tipareste un ziar. Aceasta tehnologie ar putea fi folosita la crearea de dispozitive ieftine cu suprafata mare, de tipul ecranelor plate, si al display-urilor flexibile, precum si in microelectronica low end, de exemplu, la elementele de identificare prin radio frecventa.

Dilema modului de productie
Oferta privind circuite de plastic flexibile pe piata de consum este o solutie de productie cu pret scazut care are la baza doua elemente esentiale: in primul rand, materialele care pot fi procesate indiferent de conditiile de mediu si, in al doilea rand, tehnicile de imprimare compatibile. Rezultatele cercetarii date publicitatii acum pot satisface ambele cerinte de productie.
Conform declaratiei lui Ong, daca cercetarile vor avansa conform asteptarilor, Xerox tocmai a gasit elementele lipsa care ar putea face posibila comercializarea aplicatiilor bazate pe tranzistorii imprimati flexibili. Ong a prezentat rezultatele acestor cercetari in cadrul unei conferinte a Societatii de Cercetare a Materialelor, ce a avut loc in primavara acestui an.
„Realizarea acestor trei materiale de baza, procesabile in stare lichida, ar putea face posibila crearea de tranzistori flexibili din plastic, cu cost scazut, folosind tehnici clasice de depunere a lichidelor, precum acoperirea prin rotatie, imprimarea cu masca sau folosind un sablon, imprimarea offset sau cu jet de cerneala”, afirma Ong. El este de parere ca produsele bazate pe aceste materiale sau pe unele similare vor fi disponibile pe piata in viitorul apropiat.
Descoperirile Xerox se bazeaza pe semiconductorul polythiophene, creat anterior de echipa lui Ong de la XRCC, si pe metoda Centrului de Cercetare de la Palo Alto de creare a matricei de tranzistori semiconductori din plastic folosind imprimarea inkjet, anuntata toamna trecuta. Centrul de cercetare PARC apartine in intregime companiei Xerox.

Problema imprimarii in aer liber
Posibilitatea de a imprima circuitele in aer liber este importanta deoarece proprietatile electrice ale majoritatii semiconductorilor organici procesabili in stare lichida se degradeza in contact cu oxigenul din aer. Acest lucru face dificila crearea in aer liber a tranzistorilor functionali. Cu toate acestea, semiconductorul Xerox din polythiophene dispune nu numai de o mai buna stabilitate in aer, dar dovedeste si un comportament excelent de auto-asamblare.
Caracteristicile sale moleculare unice ii permit sa fie procesat cu usurinta in nanoparticule semiconductoare noi, organizate structural. Acestea formeaza nanoparticule de cerneala stabile atunci cand sunt dispersate intr-un lichid. Cerneala are proprietati deosebite si permite imprimarea inkjet a straturilor canalului tranzistorului organic de inalta performanta pentru prima data in conditiile mediului ambiant.
Beneficiind de finantare din partea Programului de Tehnologii Avansate al Institutului National de Standarde si Tehnologii, Xerox colaboreaza cu Motorola Inc. si Dow Chemical Company pentru a crea circuite integrate din plastic pentru diferite aplicatii electronice. Prin utilizarea materialelor dezvoltate de XRCC, PARC realizeaza prin imprimare cu jet de cerneala circuitele imprimate pentru display-uri, in timp ce Motorala fabrica, folosind tehnologii comerciale de imprimare, circuite din plastic pentru diverse aplicatii.
„Daca nu ar fi existat finantarea ATP, Xerox nu ar fi putut sa continue in mod sustinut aceasta cercetare cu risc crescut”, declara Herve Gallaire, Presedintele Xerox Innovation Group si Director Tehnic al companiei. „Finantarea ATP a accelerat in mod spectaculos evolutia cercetarilor, conducand la obtinerea unor descoperiri importante in domeniul materialelor si proceselor pentru aceasta tehnologie in curs de dezvoltare”.
Compania Xerox desfasoara activitati de cercetare tehnologica in centre din Statele Unite, Canada si Europa in stiinta culorii, tehnica de calcul, digitizarea imaginilor, sistemele electromecanice, noilor materiale si in alte discipline legate de expertiza Xerox in imprimare si in managementul documentelor. Compania isi include inventiile, in mod sistematic, in produse comerciale, prin incorporarea lor in produse si solutii Xerox superioare, prin utilizarea ca fundament pentru noi produse sau prin licentierea sau vanzarea catre alte entitati.
Mai multe informatii despre activitatea de cercetare a corporatiei Xerox pot fi gasite la adresa www.xerox.com/innovation.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/imprimarea-circuitelor-din-plastic-ale-tranzistorilor-va-deveniin-curand-realitate-datorita-cercetatorilor-de-la-firma-xerox