Tehnologia HP da aripi echipei BMW WilliamsF1 in sezonul competitional 2005

BUCURESTI - 3 februarie 2005

Comunicat tip General in IT&C

La lansarea masinii FW27 a echipei BMW WilliamsF1 pentru sezonul 2005, HP a anuntat ca proiectantii WilliamsF1 au avut posibilitatea sa testeze anul acesta prin modelarea numerica a dinamicii fluidelor de doua ori mai multe modele aerodinamice decat a fost posibil pana in prezent, permitand astfel stabilirea designului optim al masinii.

Caracteristicile aerodinamice si structurale ale FW27 au fost modelate pe o infrastructura puternica de supercalcul HP cu o capacitate flexibila asigurata de sistemul informatic existent in laboratorul de cercetare si dezvoltare HP Labs din Bristol. Acest laborator, care ofera clientilor din mediul enterprise o resursa platibila in functie de utilizare, a permis echipei WilliamsF1 sa gestioneze solicitarile maxime la care este supusa masina in timpul cursei.
Tehnologia HP a permis echipei de proiectanti sa realizeze simularea designului folosind 1,3 TB de informatii aerodinamice. (1 TB reprezinta un miliard de bytes, echivalentul a 69.333 de volume din Enciclopedia Britanica.) Rezultatul simularilor a asigurat echipei posibilitatea de optimizare a solutiilor pentru aripile din fata si din spate, pentru circuitul de franare si cel de racire fara cheltuieli si timp de fabricare sau testari in tunelul de vant.
Sistemul de la HP Labs si instalarea unei noi platforme de clustere HP, 4000 Supercomputer, au constituit resursa de calcul majora utilizata la sediul WilliamsF1 din localitatea Grove din Marea Britanie care a permis in 2005 cresterea de peste trei ori a capacitatilor de modelare pe calculator.
Sam Michael, directorul tehnic de la WilliamsF1, explica “Predictiile si modelarea numerica a dinamicii fluidelor au constituit principalele modalitati de evaluare a implicatiilor noului regulament FIA pentru sezonul 2005 si de analiza a unei game variate de solutii. Impreuna cu partenerul nostru HP ne-am marit de trei ori resursele de calcul. In afara capabilitatilor interne am beneficiat de cele existente in laboratoarele HP din Bristol, reusind astfel sa modelam activitatile cu solicitari maxime din timpul cursei in timpul fazei de proiectare”.
HP ne-a asigurat de asemenea suport in analiza structurala si simularea coliziunilor, care s-au putut realiza la sediul nostru din Grove folosind sisteme HP Integrity. Proiectantii de la WilliamsF1 folosesc facilitatile de calcul de la HP Labs pentru analize structurale si in caz de coliziune cu un nivel superior de acuratete prin crearea unor modele sofisticate din fibra de carbon, care necesita o crestere de zece ori a puterii de calcul.
“HP doreste sa dezvolte in continuare parteneriatul cu echipa BMW WilliamsF1, inceput in anul 2000”, spune Andrew Collis, director, Global Sports Sponsorship, HP. “Vom asigura expertiza tehnica necesara, aducand o contributie importanta la performantele lor”.
Solutiile avansate de servicii HP vor asigura echipei BMW WilliamsF1 suport non-stop in timpul tuturor celor 19 curse de Grand Prix ce vor avea loc in 2005 in intreaga lume, precum si in timpul sesiunilor de testare efectuate la sediul din Grove al echipei.
HP asigura din anul 2000 tehnologia din spatele echipei BMW WilliamsF1, furnizand o gama complexa de produse, tehnologii, solutii si servicii: solutii de supercalcul bazate pe Linux, retele locale wireless (wLAN), echipamente de calcul mobil, solutii de imprimare si imagistica, necesare activitatilor de proiectare a masinii, de gestiune a performantelor, productie si telemetrie.

Linux este marca inregistrata in SUA ce apartine lui Linus Torvalds.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/tehnologia-hp-da-aripi-echipei-bmw-williamsf1-in-sezonul-competitional-2005