Importanta calauza care actiona in zona Clisurii Dunarii, depistata de politistii de frontiera si deferita justitiei

Resita - 23 august 2004

Comunicat tip General in Social

O importanta calauza, ce actiona in zona Clisurii Dunarii (urmarita general, pentru savarsirea infractiunii de trafic de migranti) a fost retinuta si deferita justitiei datorita colaborarii operative intre politistii de frontiera din Caras Severin si cei din cadrul DPF Constanta.
La 13 zile dupa comiterea ultimei fapte ilegale in Caras-Severin, Ion S. a fost identificat si retinut in Mangalia, unde probabil profita de zilele insorite, pentru a se relaxa.

Totul a inceput in data de 07.08.2004, cand politistii de frontiera din cadrul Sectorului PF Socol au depistat un grup format din 5 persoane ce intentionau sa treaca ilegal frontiera in Uniunea Serbia si Muntenegru, indrumate de o calauza, pentru retinerea lor, lucratorii nostri fiind nevoiti sa execute, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, mai multe focuri de avertisment in plan vertical, deoarece acestea nu s-au suspus somatiilor prin voce. Profitand de intunericul de afara, precum si de vegetatia din teren, calauza a reusit sa scape, cei 5 migranti, relatandu-si „povestea” in cadrul cercetarilor.
Astfel, s-a stabilit ca acestia sunt cetateni romani, cu varste cuprinse intre 21 si 38 ani, domiciliati pe raza municipiului Bucuresti, care voiau sa ajunga ilegal in Italia, pentru a-si „vizita rudele”. Deoarece toti fusesera returnati din Spatiul Schengen si aveau suspendat dreptul de folosinta al propriilor pasapoarte, unul dintre ei, Marian C., in varsta de 21 ani, „a luat initiativa”, apeland la ajutorul verisorului sau – Ion S. - care era, conform spuselor sale, „persoana potrivita” pentru a le „implini visul”.
Dupa ce au stabilit „pretul serviciului” la suma de 500 Euro, grupul s-a intalnit cu Ion in Bucuresti, unde „au pus la cale” planul ilegal si de unde s-au deplasat, cu diverse mijloace de transport – tren, microbuz, masina de ocazie – pana in localitatea de frontiera Lescovita, jud. Caras-Severin. Asteptand lasarea intunericului, cele 5 persoane, calauzite de Ion, si-au continuat drumul, peste camp, fiind depistati insa de politistii de frontiera la aproximativ 30 metri de linia de demarcatie dintre Romania si tara vecina.
Desfasurand actiuni informativ-operative, inclusiv prin darea in urmarire generala a calauzei grupului, la numai 13 zile, aceasta a fost retinuta in Mangalia (cu sprijinul politistilor de frontiera constanteni) fiind adusa in Caras-Severin si prezentata parchetului teritorial. Sub acuzatia de trafic de migranti si cu propunere de arestare preventiva, Ion isi asteapta sentinta, politistii de frontiera severineni reusind astfel sa mai „dea o lovitura” impotriva infractionalitatii organizate transfrontaliere.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera

Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com