A doua zi a participării ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la Conferința de Securitate de la München

BUCURESTI - 18 februarie 2019

Comunicat tip General in Media / Publicitate

În cadrul celei de-a doua zi a Conferinței de Securitate de la München, din 16 februarie 2019, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut o serie de întrevederi bilaterale cu oficiali de nivel prezenți la conferință.

MAE

MAE

Ministrul George Ciamba a discutat la München cu negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier. Cei doi oficiali au vorbit despre evoluțiile din dosarul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Ministrul delegat a reiterat deschiderea Președinției României a Consiliului Uniunii Europene de a asigura condițiile pentru un dialog imediat, dacă va exista o poziție clară a guvernului britanic. La nivelul Uniunii Europene se dorește o retragere ordonată și predictibilă a Marii Britanii. Acordul cu Uniunea Europeană, respins de Parlamentul de la Londra, oferea cele mai bune condiții pentru ambele părți. George Ciamba a transmis susținerea Președinției române a Consiliului UE pentru avansarea planurilor de contingență stabilite în acest dosar.

În marja Conferinței de Securitate, ministrul delegat a avut o întrevedere bilaterală cu Aurelia Frick, ministrul afacerilor externe, justiției și culturii din Principatul Liechtenstein. Oficialul român a transmis felicitări cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la crearea Principatului Liechtenstein, eveniment deosebit în istoria acestei țări. Cei doi oficiali au trecut în revistă bunele relații diplomatice dintre cele două țări. George Ciamba a exprimat deschiderea României de a întări colaborarea în zona economică, salutând prezența în țara noastră a unor companii importante din Principatul Liechtenstein. Ministrul delegat George Ciamba a transmis deschiderea Președinției României a Consiliului Uniunii Europene de a continua consolidarea cooperării între UE și statele membre ale AELS/EFTA (Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția).

Pe parcursul zilei, oficialul român a avut discuții și cu Miroslav Lajčák, ministrul afacerilor externe al Republicii Slovacia, țară care deține președinția în exercițiu a OSCE. George Ciamba și Miroslav Lajčák au discutat despre modalități de cooperare în timpul mandatului României la Președinția Consiliului UE. Subiectul extinderii, viitorul Uniunii Europene, Summitul de la Sibiu, dar și viitoarele alegeri din Ucraina au fost printre temele abordate. Ministrul român a punctat buna colaborare între UE și OSCE.

Întrevederile au continuat cu o serie de discuții cu George Katrougalos, ministrul afacerilor externe din Republica Elenă. George Ciamba l-a felicitat pe oficialul grec pentru recenta sa numire în funcție și i-a urat succes în activitate. Ministrul român a salutat, încă o dată, validarea acordului Prespa de către Parlamentul de la Atena, un pas esențial pentru viitorul european al Balcanilor de Vest.

În cadrul aceluiași eveniment, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul de externe de la Skopje, Nikola Dimitrov. Discuțiile s-au concentrat pe parcursul european al Macedoniei de Nord, ca stat candidat pentru a deveni membru al Uniunii Europene. George Ciamba l-a felicitat pe Nikola Dimitrov pentru eforturile depuse în vederea validării prin voturile legislativelor de la Skopje și Atena a înțelegerilor asumate de ambele părți prin acordul Prespa. Această reconciliere reprezintă un pilon esențial pentru stabilitatea și viitorul european al Balcanilor de Vest. Ministrul delegat George Ciamba i-a transmis înaltului oficial de la Skopje mesajul ferm de susținere al Președinției României a Consiliului UE pentru îndeplinirea obiectivului european. Cei doi oficiali au agreat crearea, în perioada următoare, a unui format de colaborare România - Macedonia de Nord și Grecia, având în vedere agenda ambițioasă pentru Balcanii de Vest a Președinției României a Consiliului UE.

Subiectul extinderii a fost abordat de ministrul delegat pentru afaceri europene și cu Johannes Hahn, comisarul european pentru Politici de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere. George Ciamba a exprimat angajamentul ferm al Președinției României la Consiliul UE de a avansa cât mai mult acest dosar.

Într-o întrevedere cu Fiona Hill, asistent special al președintelui SUA și director pentru Europa și Rusia, ministrul delegat a punctat necesitatea consolidării parteneriatului strategic dintre cele două țări. În cadrul discuțiilor, oficialul român a arătat că România, ca Președinție a Consiliului Uniunii Europene, va continua să consolideze și să susțină dezvoltarea relației transatlantice. Cei doi demnitari au adus în discuție și eforturile pe care atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite le fac pentru a combate fenomenul dezinformării. George Ciamba a transmis că acesta este un subiect prioritar și pe agenda Președinției române a Consiliului UE.

Ministrul delegat George Ciamba a mai discutat la München cu Kiron Skineer, directorul pentru planificare politică din cadrul Departamentului de Stat și consilier al secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo. Oficialul american a salutat rezultatele obținute de Președinția română a Consiliului UE, inclusiv cu referire la domeniul sectorului energetic.

Tot în marja Conferinței de Securitate de la München, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut o întâlnire bilaterală cu Kurt Volker, reprezentantul special al Statelor Unite ale Americii pentru Ucraina. Cei doi oficiali au discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe evoluțiile conflictului din Ucraina.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare

Tel.: +40 21 431 1377

Mobil: +40 721 270 845

Web: www.mae.ro (http://www.mae.ro/)

E-mail: presa@mae.ro

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/a-doua-zi-a-participarii-ministrului-delegat-pentru-afaceri-europene-george-ciamba-la-conferinta-de-securitate-de-la-muenchen