Participarea secretarului de stat Dan Neculăescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

BUCURESTI - 19 martie 2019

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Secretarul de stat Dan Neculăescu, a participat luni, 18 martie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.

MAE

MAE

Agenda reuniunii a inclus discuţii privind Republica Moldova, China şi Yemen. În contextul marcării a cinci ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea și a Sevastopolului, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, a reconfirmat alături de miniștrii de externe europeni susținerea UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, menționând în acest sens Declarația Comună adoptată de statele membre ale UE și publicată la 17 martie 2019.

Oficialii europeni au avut un schimb de opinii privind evoluţiile din Republica Moldova în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, cu scopul de a identifica modalităţile optime de angajare ale UE în continuare. Apreciind relevanța dosarului pentru România, inclusiv prin prisma priorităților în perioada deținerii Președinției Consiliului UE, secretarul de stat Dan Neculăescu a accentuat asupra importanței următoarelor etape subsecvente procesului electoral din Republica Moldova. De asemenea, a subliniat importanța continuării în perspectivă a unui angajament vizibil și activ al UE în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor săi.

Discuția pe tema China a avut în vedere pregătirea discuţiilor din Consiliul European (21-22 martie 2019) şi a Summit-ului UE-China (9 aprilie 2019). Oficialii au avut un schimb de opinii asupra aspectelor deja abordate cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor de externe de la Bucureşti (31 ianuarie – 1 februarie 2019).

Secretarul de stat Dan Neculăescu a salutat includerea discuţiei privind China pe agenda CAE şi a făcut referire la Platforma de Conectivitate UE-China, un instrument important pentru asigurarea sinergiei între diferitele iniţiative de conectivitate atât ale UE, cât şi ale Chinei, menționând în context inclusiv evoluțiile privind dezvoltarea Coridorului Marea Neagră – Marea Caspică.

Discuţia privind situația din Yemen s-a axat pe importanța unei soluții politice, care să stopeze grava situație umanitară. A fost exprimată necesitatea implementării Acordului de la Stockholm şi a fost reiterat sprijinul pentru negocierile sub egida ONU, coordonate de reprezentantul special al SG ONU, Martin Griffiths.

Participarea la reuniune a constituit un bun prilej pentru partea română de a informa partenerii europeni despre rezultatele reuniunii cvadrilaterale Azerbaidjan – Georgia – România – Turkmenistan desfăşurate la București (4 martie 2019), ocazie cu care cei patru miniștri de externe au semnat o declarației politică comună în sprijinul materializării rutei de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică.

În marja CAE, în cadrul unui dejun de lucru informal, miniștrii de externe europeni au discutat relaţiile UE-China în prezenţa consilierului de stat și ministru al afacerilor externe chinez, Wang Yi.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare

Tel.: +40 21 431 1377

Mobil: +40 721 270 845

Web: www.mae.ro (http://www.mae.ro/)

E-mail: presa@mae.ro

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-secretarului-de-stat-dan-neculaescu-la-reuniunea-consiliului-afaceri-externe