Participarea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, la conferinţa ,,Romania’s Security Leadership in South Eastern Europe”

BUCURESTI - 3 iunie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, Politic

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat vineri, 3 iunie 2016, în calitate de vorbitor principal la conferinţa ,,Romania’s Security Leadership in South Eastern Europe”, organizată, la Bucureşti, de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene de la Washington (Center for European Policy Analysis - CEPA) şi de Administraţia Prezidenţială a României.

Participarea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, la conferinţa  ,,Romania’s Security Leadership in South Eastern Europe”

Ministrul Lazăr Comănescu a făcut referire, în intervenţia sa, la mediul regional de securitate, arătând că acesta rămâne profund afectat de evenimentele din decursul ultimilor doi ani, în special din regiunea Mării Negre. Ministrul Lazăr Comănescu a evocat semnificaţia deosebită a Summit-ului NATO de la Varşovia (8-9 iulie 2016) pentru reconfirmarea solidarităţii şi unităţii Aliate şi pentru asigurarea credibilităţii angajamentelor NATO, inclusiv adaptarea strategică pe termen lung, din punct de vedere politic, militar şi instituţional. Printre cele mai importante aspecte urmărite de România în cadrul Summit-ului se numără: consolidarea prezenţei NATO pe întreg flancul estic, menţinerea atenţiei Alianţei asupra regiunii Mării Negre, continuarea politicii de parteneriate a Alianţei şi a politicii uşilor deschise, ca instrument eficient de extindere a ariei de stabilitate şi securitate, sistemul de apărare antirachetă al NATO.

Șeful diplomației române a mai punctat că ,,pentru România, este esenţial ca demersurile NATO şi ale Uniunii Europene să conveargă în mod natural, răspunzând inclusiv necesităţilor practice din regiunea în care ne aflăm’’. A amintit, totodată, de demersul la nivel european, la care şi România şi-a adus contribuţia, de elaborare a unei noi Strategii Globale de Politică Externă şi Securitate, care va fi disponibilă la finalul lunii în curs.

Ministrul afacerilor externe a evidențiat importanța dimensiunii securității energetice în regiunea Mării Negre, arătând că România promovează cooperarea energetică în regiune, mai ales pentru dezvoltarea proiectelor care asigură diversificarea surselor de aprovizionare.

Informaţii suplimentare:

Fondat în 2005, Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) este un institut de cercetare public, non-profit şi non-partizan, dedicat studiului Europei Centrale şi de Est.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-ministrului-afacerilor-externe-lazar-comanescu-la-conferinta-romania-s-security-leadership-in-south-eastern-europe