Pentru o agricultură productivă si competitivă

BUCURESTI - 16 septembrie 2010

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

La întrunirea Adunării Generale a Confederatiei Europene a Producătorilor de Porumb (C.E.P.M.), care a avut loc la 8 septembrie 2010 în cadrul „Zilelor Porumbului” organizate în localitatea Pau, s-a subliniat încă o dată angajamentul acestei organizatii pe directia unei culturi a porumbului productivă si competitivă, aptă de a răspunde cererii de pe pietele alimentare, nealimentare si de export.

Acest angajament impune directiile următoare:
- o Politică Agricolă Comună, în perioada 2014-2020, prevăzută, pe de o parte, cu un buget minim, care să rămână la nivelul actual – în care primul pilon si sistemul aferent de plăti unice, cu finalitate economică, să rămână elementele constitutive esentiale ale acestuia – si care, pe de altă parte, să contină niste instrumente de regularizare a pietelor (mecanisme de interventie si de stocare), în scopul gestionării volatilitătii preturilor;
- păstrarea unui mecanism de protectie în cadrul negocierilor OMC în privinta accesului pe piată si o redefinire a preferintelor comunitare, integrând, totodată, exigentele Uniunii Europene din punct de vedere economic, social, sanitar si al protectiei mediului;
- un acces total la factorii de productie (omologări de substante, tratamentul semintelor, biotehnologii etc), care concură la atingerea performantelor economice si de mediu în exploatatiile agricole, fără ca acest lucru să producă distorsionări în cadrul Uniunii Europene;
- o confirmare a obiectivelor anului 2020 în privinta energiilor regenerabile si a contributiei agriculturii si a porumbului european în acest sens.

Prin punerea în practică a acestor directii, organismele decizionale de la nivel national si european ar confirma astfel caracterul strategic al agriculturii europene si capacitatea acesteia de a răspunde mizelor si provocărilor actuale, mai ales în domeniul alimentar si energetic.

Despre RAINBOW MARKETING&CONSULTING SRL

-C.E.P.M. este organizatia care reprezintă sectorul porumbului la nivel european. Ea desfăsoară activităti de supraveghere economică, legislativă si tehnică în numele membrilor săi si este un organism de reprezentare la nivelul Comisiei Europene. Din această organizatie fac parte unsprezece tări: Germania (DMK), Bulgaria (Consiliul organizatiilor agricole din Bulgaria), Spania (AGPME), Franta (AGPM), Ungaria (Asociatia producătorilor de seminte din Ungaria), Italia (AMI), Polonia (PZPK), Portugalia (Anpromis), România (FNPAR), Slovacia (ZPSK), Slovenia (Camera natională agricolă), care reprezintă principalele suprafete de porumb din Uniunea celor 27. A.G.P.M. (Asociatia Generală a Producătorilor de Porumb), organizatie franceză a porumbului, asigură presedintia si secretariatul permanent al C.E.P.M. încă de la crearea acesteia, în 1985.

-În 2010, suprafetele cultivate cu porumb în Uniunea Europeană a celor 27 se prezintă astfel: dintr-un total de 13,65 milioane ha, 8,1 milioane ha sunt cultivate cu porumb-boabe, 5,4 milioane ha cu porumb furajer, 105.000 ha cu porumb pentru seminte si 48.000 ha cu porumb dulce.

Luc ESPRIT, secretar permanent al C.E.P.M.
Telefon mobil: +33 (0) 6 80 31 65 45

Magda Paslaru, Rainbow idea
0722 194 292
magdapaslaru@rainbowidea.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/rainbow-marketing-consulting/pentru-o-agricultura-productiva-si-competitiva