Fumatul este o cauza a diabetului zaharat - www.voceapacientului.ro

BUCURESTI - 31 ianuarie 2014

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, Sanatate, Stiinta / Cercetare

Persoanele care fumeaza se expun unui risc cu 30-40% mai mare de a suferi de diabet zaharat in viitor, arata noile date publicate in raportul servicului de sanatate publica american ce evidentiaza cunostiintele acumulate in ultimii 50 de ani asupra consecintelor fumatului. Concluziile raportului publicat in ianuarie se bazeaza pe o metaanaliza ce include datele a 3,9 milioane de persoane, dintre care 140 813 au dezvoltat in final diabet. Pe site-ul www.voceapacientului.ro gasesti un link catre raport iar cele mai importante aspecte le poti citi aici.

fumatul cauza a diabetului

fumatul cauza a diabetului

Daca acum trei ani raportul doar discuta posibilitatea unei asocieri intre fumat si dereglarea controlului glicemiei sau instalarea complicatiilor diabetului, studiile disponibile azi sunt in masura sa confirme chiar faptul ca exista o relatie de tip doza-efect intre numarul de tigari fumate si riscul de a dezvolta diabetul zaharat. In plus, exista o confirmare a faptului ca renuntarea la fumat este insotita de o reducere a riscului de a face diabet.

Raportul arata ca "Dovezile actuale sunt suficiente pentru a trage concluzia ca fumatul este o cauza a diabetului" In medie, comparativ cu nefumatorii, fumatorii se expun unui risc sporit cu 37% de a suferi de diabet zaharat. Faptul ca exista chiar si o relatie de tip doza efect aduce o dovada in plus asupra legaturii de cauzalitate directa intre fumat si diabetul zaharat.

Astfel, persoanele ce fumeaza mai mult de 15-20 de tigari pe zi se expun unei cresteri de 54% a riscului de a dezvolta diabet zaharat. Toate cresterile de risc observate au fost statistic semnificative.Al treilea nivel de dovezi de relatie cauzala intre fumat si diabet se bazeaza pe patru studii ce arata ca renuntarea la fumat duce la o ameliorare a controlului glicemiei prin propria insulina (ameliorarea sensibilitatii la insulina) si o reducere a riscului pe termen lung (5-12 ani) de a dezvolta boala chiar si in conditiile (nedorite) ale unor cresteri in greutate pe termen scurt.

Astazi aproximativ unul din zece oameni este diagnosticat cu diabet zaharat insa International Diabetes Federation apreciaza ca jumatate dintre persoanele cu diabet nu stiu ca au aceasta boala.

Ai putea sa ai diabet fara sa stii ? Verifica daca identifici principalele semne ale diabetului nediagnosticat si ai sansa sa castigi premiul sondajului online Mituri despre diabet. Click aici pentru accesul la sondajul online.

VoceaPacientului.ro ofera 'pastile' de informatii medicale proaspete actualizate in fiecare vineri. Stirile medicale ce prezinta pe scurt progresele facute in intelegerea tratamentului bolilor, au la baza studii publicate in reviste medicale recunoscute international.

Sondajele online si concursurile Vocea Pacientului despre boli sau tratamente, te recompenseaza cu premii atractive.

The Health Consequences of Smoking — 50 Years of Progress. January 17, 2014

Despre Wings Management

Wings Management este o compania de consultanta si pregatire profesionala.Oferim analize obiective si utilizam metode inovatoare pentru a obtine cele mai potrivite solutii.
www.winmanagement.ro