Săptamâna Naţională a Participării Active a Tinerilor

BUCURESTI - 23 septembrie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale organizează, în perioada 17-24 octombrie 2009, Săptămâna Naţională a Participării Active a Tinerilor (SNPAT).

Vor fi organizate evenimente adresate tinerilor şi celor activi în domeniul tineretului, scopul fiind stimularea acestora de a participa activ la nivelul comunităţii şi în procesul decizional. De asemenea, ne dorim să creăm un prilej de dezbatere pe tema tineretului şi să facilităm dialogul între decidenţi, tineri si lucrători de tineret. În cadrul acestei Săptămâni vor fi promovate diferite metode de participare, cum ar fi „cafeneaua publică”, „atelierele de scenarii”, teatrul forum, animaţia stradală, simularea dezbaterilor parlamentare.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Participării Active a Tinerilor ANPCDEFP, prin programul european „Tineret în Acţiune”, organizează:

1) Training de lobby şi advocacy (17-20 octombrie)
Cursul de formare va fi organizat în perioada 17-20 octombrie, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică, CeRe. Acesta urmăreşte instruirea tinerilor şi reprezentanţilor organizaţiilor de tineret în utilizarea tehnicilor de lobby şi advocacy pentru soluţionarea problemelor tinerilor şi promovarea intereselor acestora la nivel local / regional.

2) Cafenea publică (19 octombrie)
Cafeneaua publică este o metodă simplă şi eficientă de a analiza un subiect şi de a colecta opinii cu privire la acesta. Prin această metodă se doreşte să se ofere un spaţiu prietenos şi creativ de conversaţie pe o temă de interes comun, care se poate aprofunda prin împărtăşirea de idei şi cunoştinţe. Dezbaterile vor fi pe Legea Tinerilor, fiind organizate în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Orange Concept Store.

3) Ateliere de scenarii (21-23 octombrie)
Atelierele de scenarii sunt o metodă participativă deliberativă - pentru prima dată aplicată în România - prin care se caută soluţii la o problemă cu care se confruntă comunitatea. Dezbaterile vor avea loc pe tema implicării tinerilor la nivelul comunităţii şi în procesul decizional, iar rezultatul final va fi elaborarea unei strategii pe această problematică. Acest eveniment va fi realizat în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică, CeRe, iar pe data de 23 octombrie co-moderator va fi domnul Cristian Pârvulescu - preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia.

4) Simulare a procesului decizional din Parlamentul României (22-23 octombrie)
Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, fiind organizat în parteneriat cu Parlamentul European al Tinerilor, Asociaţia Pro Democraţia Club Bucureşti şi Camera Deputaţilor. Tema simulării va fi Legea Tinerilor, fiind invitaţi şi membri ai Comisiilor de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Parlamentul României.

5) Proiecţii de filme (22-24 octombrie)
La Eurocinema Tinerimea Română va fi proiectat filmul „Die Welle”, într-una din seri fiind urmat de o dezbatere.

6) Teatru forum pe tema participării tinerilor, cu sprijinul Asociaţiei A.R.T. Fusion. (20 octombrie)

7) Animaţie stradală , cu sprijinul Asociaţiei A.R.T. Fusion (19 şi 22 octombrie)

8) Flash mob (23 octombrie)


La aceste evenimente, coordonate de către ANPCDEFP prin Programul Tineret în Acţiune, sunt invitaţi să participe tineri, organizaţii de tineret din Bucureşti şi din ţară şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale.

De asemenea, sub umbrela Săptămânii Naţionale a Participării Active a Tinerilor vor organiza evenimente şi alte organizaţii sau instituţii din ţară.

Pentru mai multe detalii, puteţi consulta blogul evenimentului, la adresa http://euparticip.wordpress.com.

Parteneri media: HotNews, Euractiv, ŞtiriONG, Formare.info, Resurse Tineret, Radio 3net „Florian Pittiş”, Lume Bună
Parteneri: Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Eurodesk România, Parlamentul European al Tinerilor, Asociaţia Pro Democraţia Club Bucureşti, Camera Deputaţilor, ProVobis, ART Fusion, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Videofil, Orange Concept Store

Despre Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale

Tineret în Acţiune (Youth in Action) este programul Uniunii Europene care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri. Acesta vine în continuarea programului Tineret (Youth) şi va fi implementat în perioada 2007 – 2013. Programul, cu finanţare de la Comisia Europeană, vizează promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentului de solidaritate şi toleranţă, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferite ţări, promovarea cooperării europene şi contribuţia la îmbunătăţirea calităţii sistemelor de susţinere a activităţii de tineret. Liniile de finanţare ale acestui program sunt: Schimburi de Tineri, Iniţiative ale Tinerilor, Proiecte pentru Democraţie, Serviciul European de Voluntariat, Proiecte de formare şi reţele, Întâlniri ale tinerilor şi ale responsabililor de politici de tineret. Bugetul total este de 885 milioane de Euro. În 2009, România are alocat un buget de 4.673.260 de Euro pentru acest program. Pentru mai multe detalii, accesaţi site-ul www.anpcdefp.ro.

http://euparticip.wordpress.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/agentia-nationala-pentru-programe-comunitare-in-domeniul-educatiei-si-formarii-profesionale/saptamana-nationala-a-participarii-active-a-tinerilor