Investitiile inteligente finantate din fonduri europene in regiunea Bucuresti-Ilfov

BUCURESTI - 17 octombrie 2018

Comunicat tip Administrativ / Management in Administratie Publica

In data de 10 octombrie 2018, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti Ilfov (ADRBI) cu sprijinul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, a organizat, la Bruxelles, in cadrul Saptamanii Europene a Regiunilor si Oraselor, un seminar privind investitiile inteligente finantate din Programul Operaţional Regional (POR) in regiunea Bucuresti-Ilfov.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov

In data de 10 octombrie 2018, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti Ilfov (ADRBI) cu sprijinul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, a organizat, la Bruxelles, in cadrul Saptamanii Europene a Regiunilor si Oraselor, un seminar privind investitiile inteligente finantate din Programul Operaţional Regional (POR) in regiunea Bucuresti-Ilfov. 

Acest eveniment se inscrie in seria evenimentelor de promovare a Regiunii Bucuresti Ilfov si a Programului Operational Regional de la Bruxelles.

Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor este cel mai mare eveniment de profil, organizat de Comitetul Regiunilor şi DG REGIO – Comisia Europeană, si reuneşte anual peste 5500 de reprezentanţi ai unor regiuni şi oraşe din Europa şi de pe alte continente, precum şi înalte oficialităţi din instituţiile europene.

La eveniment  au participat : dl Calin Chira din partea Reprezentantei Permanente a Romaniei la Uniunea Europeana, dl Gabriel Friptu, Director General  Adjunct, Ministerul Fondurilor Europene, dna Dana Mocanu, Director Executiv, Parcul Stiintific Magurele, dna Iulia Mihail, Director ROST-Biroul Roman pentru Stiinta si Tehnologie la UE, dna Irina Papuc, Schuman Associates, dna Claudia Ionescu, Manager Departament Promovare Regionala si Investitii  ADRBI si expertii ADRBI: dna Simona Curpan sidl Liviu Rancioaga

Principalele idei care au reiesit din prezentarile sustinute de catre vorbitorii mentionati sunt::

-       Pentru a face fata competitiei economice tot mai acerbe de la nivel mondial, tarile Uniunii Europene trebuie sa investeasca mai multe fonduri in activitatea de cercetare dezvoltare si inovare. In viitoarea perioada de programare 2017-2020 se va pune accentul pe activitatea de cercetare inovare in domenii de inalta performanta: nanotehnologii, tehnologia informatiilor si comunicatiilor etc

-       Proiectele care au fost implementate cu ajutorul fondurilor europene in perioada 2007-2013 au condus la cresterea competitivitatii economice a regiunii Bucuresti-Ilfov si implicit la cresterea PIB-ului regional.

-       Prin Programul Operational Regional 2014-2020 sunt finantate investii care au ca rezultat imbunatatirea infrastructurii publice si cresterea eficientei energetice a cladirilor publice si a blocurilor de locuinte.

-       Proiectul Parcului Stiintific de la Magurele este esențial pentru concretizarea obiectivelor de dezvoltare regională ale proiectului ELI si va permite convergența celor mai competitive sectoare ale cercetării românești.

-       Oficiul Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie de pe lângă Uniunea Europeană – ROSTeu este un organism important pentru promovarea participarii cercetătorilor români, a universităţilor, institutelor de cercetare-dezvoltare, IMM-urilor, industriei, serviciilor şi organizaţiilor neguvernamentale la programele de cercetare ale Uniunii Europene.

-       Fondurile europene sunt o oportunitate care trebuie valorificata in vederea asigurarii unei dezvoltari durabile a tuturor regiunilor. In acest sens, Schuman Associates (firma de consultanta) asigura o intefata cu programele care sunt finantate direct de la Bruxelles

Evenimentul moderat de catre dna Claudia Ionescu, Manager Departament Promovare Regionala si Investitii, ADRBI a subliniat nu in ultimul rand, ca aceste proiecte cu finantare UE vor ajuta regiunea sa urmeze trendurile regiunilor urbane inovative din UE.

Conferinţa a putut fi urmărită live, iar înregistrarea transmisiei, prezentări şi detalii găsiţi accesâd link-ul http://2014-2020.adrbi.ro/evenimente/10-octombrie-2018-investitii-inteligente-finantate-din-fonduri-europene-in-regiunea-bucuresti-ilfov/

In data de 11 octobrie 2018, ADRBI este coorganizator al evenimentului „Tehnologii inovatoare și parteneriate în regiunile în curs de dezvoltare" si poate fi urmarit la http://2014-2020.adrbi.ro/evenimente/11-octombrie-2018-tehnologii-inovatoare-si-parteneriate-in-regiunile-in-curs-de-dezvoltare/

 

Persoană de contact: Claudia Ionescu, purtător de cuvânt

Şef Departament Promovare Regională şi Investiţii – ADR BI

Tel: +40746 099 952, Email: claudia.ionescu@adrbi.ro;  www.adrbi.ro