DokStation 7: cele mai noi documentare despre muzica se vad la Bucuresti, intre 20-24 septembrie

BUCURESTI - 19 septembrie 2023

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle

Ajuns la a saptea editie, DokStation Music Documentary Film Festival – singurul festival din tara dedicat documentarelor muzicale – are loc saptamana aceasta (20-24 septembrie), in mai multe spatii din Bucuresti: Control Club, Cinema Elvire Popesco, Expirat si Gradina cu Filme.

Editia de anul acesta aduce in fata publicului 19 filme documentare, majoritatea in premiera nationala, cu si despre legende ale muzicii rock: Pink Floyd & Syd Barrett, Nick Cave, Annie Lennox, Gogol Bordello, Joan Baez, Jimi Hendrix, AC/DC, Little Richard, Sinéad O’Connor, Gary Young (Pavement) si multi altii, dar si concerte cu trupele DakhaBrakha (ethno-chaos, Ucraina) si Lalalar (electro/psych rock, Turcia).

Programul proiectiilor si evenimentelor conexe este disponibil la: dokstation.ro

Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

poster DokStation 2023

poster DokStation 2023

Unul dintre documentarele de neratat din selectia DokStation, What the Hell Happened to Blood, Sweat & Tears? (r: John Scheinfeld, 2023), este un thriller politic partial filmat in Romania comunista, in anul 1970. Proaspat laureata la premiile Grammy, Blood, Sweat & Tears devine prima formatie rock americana ce patrunde dincolo de Cortina de Fier, sustinand concerte in Iugoslavia, Romania si Polonia, in cadrul unui turneu finantat de Departamentul de Stat al SUA. Prin intermediul filmarilor originale realizate chiar in timpul turneului (si considerate pierdute), dar si prin interviurile din prezent cu membrii trupei si cu istorici ai epocii, documentarul dezvaluie detalii inedite din cea mai interesanta perioada din viata formatiei. Premiera nationala: miercuri, 20 septembrie, de la ora 20:30, la Control Club.

SQUARING THE CIRCLE - The Story of Hipgnosis (2022), noul documentar realizat de apreciatul fotograf & cineast Anton Corbijn, spune povestea creatorilor Storm Thorgerson si Aubrey "Po" Powell, geniile din spatele legendarului studio de design Hipgnosis, responsabil pentru unele dintre cele mai recognoscibile coperte de album din toate timpurile. Contine interviuri recente cu Roger Waters, David Gilmour si Nick Mason de la Pink Floyd, Jimmy Page si Robert Plant de la Led Zeppelin, Paul McCartney, Peter Gabriel, Graham Gouldman, Noel Gallagher si multi altii. Premiera nationala: joi, 21 septembrie, de la ora 20:30, la Control Club.

Un portret intim al legendei punk Eugene HützScream of My Blood (r: Nate Pommer, Eric Weinrib, 2023) documenteaza calatoria imigrantului ucrainean in Statele Unite, drumul spre celebritate alaturi de trupa Gogol Bordello si apoi reintoarcerea sa in Ucraina, dupa invazia rusa. Prin intermediul filmarilor de arhiva, ce se intind de-a lungul a douazeci de ani si includ concerte, instantanee din backstage si interviuri, Scream of My Blood urmareste povestea liderului Gogol Bordello, unul dintre cei mai mari povestitori ai prezentului, care foloseste muzica drept chemare la lupta pentru identitatea culturala ucraineana. Premiera nationala: joi, 21 septembrie, de la ora 19:00, la Expirat. Proiectia va fi urmata de concertul trupei ucrainene DakhaBrakha.

Pentru fanii Nick Cave si nu numai, Mutiny in Heaven (r: Ian White, 2023) documenteaza evolutia The Birthday Party, trupa cult care, prin performance-urile provocatoare, l-a propulsat pe artistul australian pe scena internationala. Cu ajutorul filmarilor exclusive din arhiva formatiei, documentarul ofera un loc in primul rand la spectacolul uneia dintre cele mai electrizante trupe live. Premiera nationala: sambata, 23 septembrie, de la ora 18:00, la Control Club.

Muzica electronica este prezenta la DokStation prin intermediul documentarelor Electronic Vibrations – A Sound Changes The World (r: Thomas von Steinaecker, 2022), povestea unui mic grup de vizionari, de la Schaeffer si al sau Studio d'Essay, la Stockhausen, Tangerine Dream si Kraftwerk, si The Sound of Cologne (r: Kristina Schippling, 2022), o istorie a scenei de muzica electronica din Koln. Ambele vor fi proiectate sambata, 23 septembrie, la Expirat.

WHAT YOU COULD NOT VISUALISE (r: Marco Porsia, 2022) spune povestea efemerei formatii Rema-Rema, parte a valului initial de trupe post-punk infiintate in perioada 1978-1980. Sound-ul unic si inovator o plaseaza in esalonul trupelor cunoscute ale genului, alaturi de Joy Division, The Fall, Siouxsie and the Banshees si altii. Membrii Rema-Rema au sustinut doar 11 concerte, despartindu-se chiar inaintea primei si unicei lansari discografice, EP-ul Wheel in the Roses (4AD, 1980). In urma lor n-au ramas inregistrari video ale prestatiilor live, ci doar cateva fotografii, alimentand miturile despre formatie si sound-ul sau unic, la fel de relevant si astazi. Totusi, 40 de ani mai tarziu, ies la iveala vechi inregistrari de la repetitii, iar Rema-Rema renaste odata cu lansarea unui album anterior dat uitarii.

Proiectia are loc sambata, 23 septembrie, de la ora 20, la Control Club, in prezenta regizorului.

Documentarul CAN and ME (r : Michael P. Aust, Tessa Knapp, 2022) prezinta povestea intima, poetica si constrastanta a vietii si carierei lui Irmin Schmidt, fondatorul formatiei germane CAN, o oda adusa nonconformismului, spontaneitatii si viziunii. Cunoscuta pentru hituri ca Vitamin C sau She Brings The Rain, CAN a influentat generatii intregi de artisti, devenind o trupa cult in muzica pop & electronica. Dupa CAN, Schmidt, acum in varsta de 85 de ani, a lansat 12 albume solo, a compus coloana sonora pentru 80 de filme si o opera. Documentarul urmareste evolutia sa, mai intai ca dirijor si apoi elev al faimosilor compozitori Karl-Heinz Stockhausen si György Ligeti, trecand ulterior la trupa CAN si apoi la munca sa pentru coloane sonore, si culminand cu pasiunea sa pentru muzica electronica.

DokStation Music Documentary Film Festival este conceput sa atraga comunitati largi din diverse sectoare ale Capitalei, combinand doua dintre cele mai populare arte - filmul si muzica - , prin proiectii de filme documentare muzicale, concerte live si evenimente conexe, in cladiri cu istorie si traditie, dar si in spatii neconventionale.

A saptea editie DokStation Music Documentary Film Festival este organizata de Wearebasca si Asociatia DokStation si prezentata de Orange. Parteneri: CNC, Primaria Capitalei prin creart - Gradina cu filme, Institutul Francez, Control Club, Expirat, Carturesti. Parteneri media: RockFM, Scena9, GLAMOUR magazine, Zile si Nopti, Ziarul Metropolis, IQads, AaRC, MovieNews.ro, Happ.ro, Munteanu, AIVI Media Hub.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dokstation/dokstation-7-cele-mai-noi-documentare-despre-muzica-se-vad-la-bucuresti-intre-20-24-septembrie