Avocat Dr. Daniel MOREANU: 558.000 de debitori / aprox. 15% din totalul creditelor au suspendat plata ratelor. Noi masuri de prelungire a suspendarii

BUCURESTI - 4 ianuarie 2021

Comunicat tip General in Juridic

Printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului Ramaniei publicata la scurt timp dupa instituirea
in data de 16 martie 2020 a Starii de Urgenta determinata de pandemia provocata de
coronavirusul Covid – 19 / SARS-CoV-2 a fost acordata unor categorii de debitori
posibilitatea suspendarii platii ratelor scadente, dobanzilor si comisioanelor aferente
imprumuturilor cu o perioada de pana la maximum 9 luni, insa nu mai mult de data de
31 decembrie 2020.

MOREANULaw

MOREANULaw

 „Cei aprox. 558.000 de debitori care au beneficiat de masura de suspendare a platii ratelor creditelor, ceea ce reprezinta aprox. 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar, vor putea solicita pana la data de 15 martie 2021 prelungirea masurii suspendarii pana la maximum 9 luni care include si suspendarea anterioara. Diferenta pana la aprox. 3,8 milioane de debitori care nu au solicitat suspendarea platii ratelor creditelor pana la 15 iunie 2020, vor putea beneficia de acest moratoriu prin cereri depuse pana cel mai tarziu la 15 martie 2021 pentru minimum 1 luna si maximum 9 luni.” 

DR. AVOCAT DANIEL MOREANU

„Cei aprox. 558.000 de debitori care au beneficiat de masura de suspendare a platii ratelorcreditelor, ceea ce reprezinta aprox. 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorulbancar, vor putea solicita pana la data de 15 martie 2021 prelungirea masurii suspendariipana la maximum 9 luni care include si suspendarea anterioara. Diferenta pana la aprox.3,8 milioane de debitori care nu au solicitat suspendarea platii ratelor creditelor pana la 15iunie 2020, vor putea beneficia de acest moratoriu prin cereri depuse pana cel mai tarziu la15 martie 2021 pentru minimum 1 luna si maximum 9 luni.”

Printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului Ramaniei publicata la scurt timp dupa instituireain data de 16 martie 2020 a Starii de Urgenta determinata de pandemia provocata decoronavirusul Covid – 19 / SARS-CoV-2 a fost acordata unor categorii de debitoriposibilitatea suspendarii platii ratelor scadente, dobanzilor si comisioanelor aferenteimprumuturilor cu o perioada de pana la maximum 9 luni, insa nu mai mult de data de31 decembrie 2020.

Facilitatea este aplicabila atat debitorilor persoane fizice, cat si persoanelor juridice care au

solicitat aplicarea masurii printr-o cerere comunicata pana cel mai tarziu la data de 15 iunie2020. Pentru a beneficia de aceste facilitati persoanele juridice trebuiau sa detina un certificatpentru situatii de urgenta si activitatea sa fi fost intrerupta total sau partial prin decizii emisede autoritatile publice sau veniturile si incasarile aferente lunilor martie si/sau aprilie 2020sa fi fost reduse cu minimum 25% fata de media veniturilor si incasarilor pentru lunileianuarie si februarie 2020. Aceasta masura nu a fost aplicabila debitorilor persoane juridiceaflati in stare de insolventa.Un numar de aprox. 558.000 de debitori au beneficiat de masura de suspendare a platiiratelor creditelor, ceea ce reprezinta aprox. 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorulbancar.In data de 31 decembrie 2020, asadar tocmai la data la care moratoriul de suspendare ar fiexpirat a fost publicata o noua Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei ce a intrat invigoare in data de 01 ianuarie 2021 prin care se confera posibilitatea debitorilor care aucontractat imprumuturi pana la data de 30 martie 2020 sa solicite supendarea platii ratelorcreditelor cu minimum 1 luna si maximum 9 luni, inclusiv celor care nu au solicitatsuspendarea pana la data de 15 iunie 2020 (aprox. 3,25 milioane de debitori, reprezentanddiferenta pana la aprox. 3,8 milioane de debitori) sau celor care au solicitat suspendareapentru o perioada mai mica decat maximul celor 9 luni. Aceasta masura nu este aplicabilacreditelor contractate ulterior datei de 30 martie 2020.Transmiterea cererii de suspendare se poate realiza pana cel mai tarziu la data de 15 martie2021. Debitorii persoane juridice trebuie: (i) sa prezinte o declaratie pe propria raspundereprin care sa ateste diminuarea veniturilor sau a incasarilor medii lunare din ultimele 3 lunianterioare solicitarii suspendarii cu minimum 25% fata de perioada similara din anii 2019 /2020 si (ii) sa nu se afle in stare de insolventa.Persoanele fizice care au solicitat suspendarea platii ratelor creditelor ipotecare cu o perioadade mai putin de 9 luni vor putea solicita completarea perioadei pana la maximum 9 luni.

Despre Dr Daniel MOREANU - CABINET DE AVOCAT

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaţionale şi româneşti de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law, o firmă de avocatură dinamică din București, cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Corporativ & Insolvență, Fuziuni & Achiziţii, Litigii, Drept Bancar & Finanţări, Fiducii & Trust-uri, Drept Imobiliar & REITs, Dreptul Muncii, Contracte comerciale şi Protecția datelor cu Caracter Personal & G.D.P.R.

Taguri: moreanulaw
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dr-daniel-moreanu-cabinet-de-avocat/avocat-dr-daniel-moreanu-558-000-de-debitori-aprox-15-din-totalul-creditelor-au-suspendat-plata-ratelor-noi-masuri-de-prelungire-a-suspendarii