A patra ediție a festivalului - concurs internațional "Primăvară românească, pretutindeni!" a ajuns la final

BUCURESTI - 4 martie 2024

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, ONG

Festivalul international online “Primăvară românească, pretutindeni!”, organizat în perioada 28 februarie - 1 martie 2024 de Romanian Business School Foundation în colaborare cu Școala Metropolitană ARC – membră în Rețeaua școlilor asociate pentru UNESCO, s-a desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Partenerii noștri au fost edituri, reviste, muzee, asociații din România și comunitățile de români din afara granițelor.

Lucrare în concurs-Liceul Ștefan cel Mare și Sfânt - Rep. Moldova

Lucrare în concurs-Liceul Ștefan cel Mare și Sfânt - Rep. Moldova

 "Poeții sunt fructele stelelor" 

Evelyne Croitoru

Timp de trei zile ne-am întâlnit, români din toate colțurile lumii, să vorbim despre educația prin cultură și artă, despre poezia în limba română, despre proiecte și evenimente dedicate încurajării lecturii, promovării autorilor români clasici și actuali din țară și din afara granițelor, despre  asociații păstrătoare ale tradiției, promotoare ale literaturii și culturii române, implicate în viața culturală a tării de adopție .

În deschiderea festivalului, Madlen Șerban, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a urat succes participanților și a transmis un mesaj de apreciere și încurajare pentru toate inițiativele și proiectele care au ca țel păstrarea, afirmarea și promovarea identității și apartanenței la cultura română în spații culturale diverse, în care dialogul intercultural creează societăți sănătoase, reziliente, în spiritul valorilor cadrului UNESCO cu privire la educația prin și pentru cultură și artă.

Mulțumim tuturor instituțiilor și  organizațiilor care ne-au fost alături în acest maraton cultural de trei zile:

Editura „Casa Radio”, Biblioteca Județeană « Ion Minulescu » (jud. Olt), Platforma de comunicare publică « Atitudini contemporane », Asociația România Levant (LIBAN), Asociatia Iordaniano-Română Pentru Cultură – AIRC (Iordania), Editura Eikon, Editura Rhea, Muzeul Național al Literaturii Române, Bibilioteca Metropolitană București,  Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu– filiala Ovidius  (Republica Moldova), Asociația UNIFERO (SUA), Biblioteca “General Nicolae Ciobanu”- Costești (jud. Vâlcea), L'école roumaine de Paris ( ERP)-(FR), « Vatra digitală românească- rețeaua online a copiilor români de pretutindeni » (SP), « Asociaţia germano-română Atheneum » din Düsseldorf (GERMANIA), Asociația Biblioteca Prichindeilor din Diaspora (Europa), Asociaţia "Italia-Romania viitorul împreună" (Italia-Romania Futuro Insieme-IRFI) –(IT), Centrul Cultural INFINITUM (Glogoni, SERBIA).  Partener media PUBLIVE.

Pe lângă reprezentanții tuturor oraganizatorilor și partenenerilor, au avut intervenții inspiraționale scriitorii  Evelyne Croitoru, Ciprian Apetrei, Mada Cazali ( fondator UNIFERO, din Atlanta - S.U.A), Vasile Lupașc, realizatoarea de radio și redactor de carte Ligia Necula, prof. Anca Cheaito – redactor revista Orient Românesc (Liban),   artistul plastic Mircea Nechia, prof. de arte plastice Lăcramioara Matei - Școala Metropolitană A.R.C București - proiectul « Povești ilustrate » ; Luiza Cristea – proiectul « Clubul de lectură ARC- întâlniri inspiraționale », Panseluța Mare – Biblioteca Metropolitană București -filiala Ienăchiță Văcărescu.

Mulțumiri speciale poetei și cronicarului literar Evelyne Croitoru care a fost alături de noi pe toată perioada de pregătire și desfășurare a festivalului, s-a implicat în selecția bibliografiei de concurs, a jurizat prestația elevilor din concursul de literatură română, a rostit cu emoție poezii  din creația proprie și a oferit premii speciale constând în zece volume de poezie.

Mulțumim artiștilor care au intrat în direct și au dat viață versurilor: compozitorul Ion Marinescu (Tzurlă), actrițele  Anca Roxana Constantin, Oana Anghel, Veronica Gheorghe, grupul  folk – CELESTE format din Nicu Șandru (flaut) și Felicia Popescu (chitară și voce).

Elevii de gimnaziu din România și Republica Moldova s-au bucurat împreună de călătoria prin creația poeților români clasici și contemporani în concursul de limbă și literatură (live) din a doua zi a festivalului.

Secțiunea dedicată elevilor din clasele primare a adus în fața juriului lucrări realizate în diverse tehnici care au ilustrat poeziile din bibliografie.

Juriul a fost format din Mircea Nechita – artist plastic, prof. Anca Cheaito ( fondatoarea revistei „Orient Românesc” și președinta juriului), poetele  Evelyne Croitoru, Alice Puiu și Maria Dobrescu, scriitoarea Cristina Beatrice Preda, Florin Preda – bibliotecar la Biblioteca Metropolitană București, Alina Onisie – bibliotecar la Filiala Ienăchiță Văcărescu- BMB, Ligia Necula redactor de carte la Editura „Casa Radio”.

Remarcăm în mod deosebit la categoria 11-15 ani : C.N. Regina Maria din Ploiești, Prahova – Premiul I, Școala Metropolitană ARC, București – Premiul I, C.N. George Coșbuc, București – Premiul al II-lea, Școala Gimnazială D.R.Popescu din Nojorid, Jud. Bihor – Premiu al II-lea, Școala Gimnazială Aron Densușianu din Hunedoara-Premiul al III-lea, Școala Gimnazială din satul Ferigile, comuna Costeși, jud.Vâlcea – mențiune, Liceul Ștefan cel Mare și Sfânt din Grogoriopol, Rep. Moldova – mențiune, Biblioteca Ovidius, Rep. Moldova – mențiune.

La secțiunea 6-10 ani s-au remarcat copiii din Costești (jud.Vâlcea), Liceul Ștefan cel Mare și Sfânt din Grigoriopol,Rep. Moldova, C.N. Jean Monnet din București, care au fost premiați cu materiale pentru desen și pictură. Dra s-au remarcat și elevii din Școala Gimnazială nr. 88, București și Școala Gimnazială nr. 56.

Felicitări și echipelor din Scoala Gimnazială Emil Racoviță din București, Biblioteca Județeană „Ion Minulescu”din Slatina (Olt), Școala Gimnazială Grigore Baștan din Buzau, C.N. Vasile Alecsandri din Iași, C.N. “Spiru Haret”, din Tulcea.

Fundația Romanian Business School, sponsor al evenimentului, a acordat premiile și mențiunile ( vouchere „Cărturești”), iar partenerii în acest eveniment au ofert premii speciale constând în cărți și ateliere.

Daniela Costăchel, președinta Fundației Romanian Business School și fondatoarea Școlii Metropolitane ARC, a transmis un mesaj tuturor participanților: ”Ne dorim să formăm un om curios și independent, de-a lungul întregii vieți, un cetățean responsabil și implicat în schimbarea socială, care îndrăgește artele, minunile lumii fizice și oamenii, care este conștient de calitățile sale și învață să le folosească pentru a crea o lume mai bună și mai frumoasă pentru toți! »

Momentele artistice pregătite de Biblioteca publică din Costești ( Vâlcea), Liceul Ștefan cel Mare și Sfânt din Grigoriopol (Rep. Moldova), elevii membri ai Clubului de pian din Școala Metropolitană ARC și tânăra pianistă Amalia Teodoru au trezit emoție și admirație!

Felicitări tuturor! Vă așteptăm la  următoarea ediție!

 

 

 

 

Despre FUNDATIA ROMANIAN BUSINESS SCHOOL-SCOALA METROPOLITANA ARC

Şcoala Metropolitană ARC – Viitorul începe aici

Înfiinţată în anul 2008, Şcoala Metropolitană ARC este acreditată de către Ministerul Educației Naționale, prin ordinul de ministru numărul 3635 din 29.04.2013, trecând prin toate fazele de evaluare, recunoastere și certificare a calităţii educaţiei oferite. Școala funcționează în prezent pe 3 niveluri de studiu (preșcolar, primar și gimnazial).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-romanian-business-school-scoala-metropolitana-arc/a-patra-editie-a-festivalului-concurs-international-primavara-romaneasca-pretutindeni-a-ajuns-la-final