Alege cum va fi viata copilului tau!

BUCURESTI - 5 aprilie 2005

Comunicat tip General in Sanatate

Bucuresti, 31 martie 2005 - Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) a anuntat rezultatele “Programului de Prevenire a transmiterii infectiei cu HIV de la mama la fat”, in judetul Giurgiu, in parteneriat cu Fundatia “Parteneri pentru Viata” si lansarea campaniei “Alege cum va fi viata copilului tau!”. Aceasta este o campanie de informare asupra posibilitatii de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV de la mama la fat, realizata in parteneriat cu UNICEF, Fundatia “Parteneri pentru Viata” si Ministerul Sanatatii.

Campania de informare este realizata in cadrul “Programului de Prevenire a transmiterii infectiei cu HIV de la mama la fat”, derulat de RAA in judetul Giurgiu, in parteneriat cu Fundatia “Parteneri pentru Viata”, in perioada septembrie 2002 – aprilie 2005. Programul a avut ca beneficiari :
-2.166 de femei gravide consiliate si testate (au fost depistate 2 cazuri de seropozitivitate)
-325 de persoane HIV pozitive au beneficiat de servicii sociale si de consiliere psihologice
-cadrele medicale din judetul Giurgiu, 267, care au urmat 3 serii de cursuri pe tematica HIV/SIDA

De asemenea, in cadrul proiectului au fost distribuite materiale informative : 2000 - postere, 2500 – « Jurnal de sarcina », 5000 – « Brosura pentru femeile gravide », 1000 – « Brosura pentru femeile gravide seropozitive ».

Programul derulat in judetul Giurgiu s-a dovedit un model de succes, motiv pentru care acesta este implementat de catre Romanian Angel Appeal, cu sprijinul Fondului Global, in alte 16 judete din tara.

Proiectul din Giurgiu s-a adaptat pe parcurs nevoilor comunitatii, indentificandu-se nevoia gasirii de noi cai de transmitere a informatiei, in special catre femeile gravide care nu acceseaza servciile medicale de specialiate pe parcursul sarcinii, sau pentru cele pentru care mesajul scris nu are impact. Astfel a aparut o noua componenta a proiectului, o campanie media de informare.

Prin parteneriatul cu Fundatia Partenerri pentru Viata, UNICEF si Ministerul Sanatatii, campania media se va desfasura in 19 judete (Arad, Bacau, Bihor, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Giurgiu, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mures, Neamt, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea).

Campania care debuteaza pe 4 aprilie se desfasoara sub sloganul “Alege ce fel de viaţă va avea copilul tău! (Fă-ţi gratuit testul HIV în primele 3 luni de sarcină)!”. Obiectivul campaniei este informarea femeilor gravide cu privire la riscurile infectiei cu HIV si la promovarea consilierii si testarii, deoarece in cazul depistarii infectiei HIV in primele luni de sarcina, prin urmarea unor tratamente disponibile si in Romania, se pot naste in 98% din cazuri copii sanatosi.
Au fost realizate 3 spoturi tv si un spot radio, pentru difuzare in media nationala si locala (TVR si CityFM sunt primii care si-au dat deja acordul si vor sustine aceasta campanie). De asemenea, a fost realizat un film educativ care este difuzat in maternitati (23 de maternitati din 19 judete, care au fost echipate cu aparatura video adecvata) si distribuit organizatiilor care activeaza in domeniu.

Campania media va fi sustinuta de o serie de activitati implementate de RAA cu finatare de la Fondul Global: activitati de informare, adresate atat femeilor gravide, cat si cadrelor medicale (medici de familie, obstetricieni, neonatologi etc distributie de materiale informative, sesiuni de informare, cursuri de educatie medicala continua la distanta pentru personalul medical, servicii de consiliere si recoltare pentru efectuarea testului HIV, etc.

Incepand cu data de 5 aprilie RAA pune la dispozitia celor interesati o linie telefonica speciala pentru informatii despre infectia cu HIV, beneficiile consilierii si testarii, adrese utile (centre de consiliere si testare). La 021 - 3233076 (linie cu tarif normal) vor raspunde specialistii RAA in consiliere HIV.

Este important de stiut ca in Romania, testarea HIV a femeilor gravide este gratuita iar consilierea este obligatorie (Ordinul MS Nr. 889/1989). Cu toate acestea, din proiectele coordonate de Romanian Angel Appeal, rezulta ca numeroase femei gravide fie nu sunt informate cu privire la importanta efectuarii testului HIV, fie nu se considera facand parte dintr-un grupr vulnerabil, cu risc de infectare.

Multe dintre femeile gravide nu efectueaza nici un control pe intrega perioada de sarcina, adesea mergand la spital doar cand se apropie momentul nasterii. De exemplu, in perioada octombrie 2004 – martie 2005, in cadrul Programului de Prevenire a transmiteri infectiei cu HIV de la mama la fat, derulat de RAA in 10 judete (program finantat de MS – Fodul Global), au fost consiliate si testate HIV 14.570 de femei gravide. Dintre acestea, 6.706 in centrele de consiliere si testare, in primul trimestru de sarcina, iar 7.864 chiar inainte de nastere, prin test rapid (9 cazuri HIV pozitiv confirmate, 3 in asteptare). In acelasi interval de timp au fost consiliate si testate 4.447 persoane din populatia generala (9 cazuri HIV pozitiv confirmate, 4 in asteptare).

Despre Romanian Angel Appeal

Romanian Angel Appeal este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 1990. Prin proiectele sale, RAA acţionează pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale, sociale şi psihologice a persoanele afectate de HIV/SIDA, prin servicii directe gratuite, prin programe de educaţie destinate specialiştilor din domeniu, precum şi prin campanii de informare şi prevenire.

RAA îşi axează în prezent activitatea pe oferirea de servicii multidisciplinare de asistenţă şi suport pentru copiii infectaţi HIV şi familiile acestora, fiind în acest moment una din cele mai importante organizaţii neguvernamentale ce oferă servicii directe copiilor şi familiilor afectate de HIV/SIDA. Proiectele naţionale şi internaţionale deservesc mai mult de 3,500 de copiii, ceea ce implică peste 30,000 de consultaţii pe an, fiind susţinute de 89 de medici, asistenţi sociali şi psihologi.

RAA are o experienţă substanţială în dezvoltarea cu succes a proiectelor naţionale, în localizarea modelelor de bună practică şi în implementarea acestora pe baza expertizei logistice acumulate. Aceasta capacitate de management şi implementare a proiectelor a atras suportul pe termen lung al unor agenţii si a permis RAA să menţină un portofoliu extins de proiecte, implicând şi activităţi de pionierat.

Claudia Catana
Coordonator Relatii Publice
Mobil: 072125224
claudia.catana@raa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romanian-angel-appeal/alege-cum-va-fi-viata-copilului-tau