Informatizarea centrelor de hemodializă, Servicii medicale mai bune şi cheltuieli bugetare reduse

BUCURESTI - 3 mai 2007

Comunicat tip General in IT&C

“Prin informatizarea tuturor secţiilor de hemodializă din ţară, cheltuielile bugetare aferente pot fi reduse cu aproximativ şase milioane de euro pe an”, a declarat Elisei Crăciun, director general RSC, cu ocazia seminarului “Priorităţi naţionale în eHealth”, desfăşurat recent la Sibiu.

În prezent, în România sunt peste 6 000 de bolnavi de insuficienţă renală cronică înregistraţi şi 78 de centre de hemodializa care ii deservesc. Pentru a supravieţui, fiecare pacient are nevoie în medie de trei şedinţe pe săptămână, iar costul unei şedinţe ajunge la 120 de euro, cheltuindu-se astfel, aproximativ 19 000 de euro per pacient pe an.

“În vederea optimizării activităţii medicale şi reducerii cheltuielilor am creat Hipocrate Nephro, primul sistem expert care poate fi folosit ca suport în indicaţiile de tratament pentru pacienţii trataţi prin hemodializă sau dializă peritoneală. În urma implementării acestui sistem, activitatea medicală este eficientizată iar costurile tratamentului de substituţie renală se pot reduce deoarece programul permite reactualizarea mult mai fină a tratamentului pacienţilor. Astfel, prin informatizarea tuturor centrelor de hemodializă din ţară cu sistemul Hipocrate Nephro, cheltuielile pot fi reduse cu circa şase milioane de euro pe an”, afirmă Elisei.

Sistemul expert Hipocrate Nephro este dezvoltat impreuna cu Registrul Renal Roman şi se află în stadiul de pilot la Spitalul Clinic de Nefrologie 'Dr. Carol Davila', cel mai mare centru de hemodializă din sud-estul Europei.

Hipocrate Nephro este un modul al platformei medicale Hipocrate - sistem integrat de management al informaţiei în domeniul sănătăţii - care asigură monitorizarea parametrilor de calitate a tratamentului prin dializă şi are reale capabilităţi privind indicaţiile de tratament. “Ni s-a confirmat, printre altele, ca acest program poate recomanda medicaţie în paralel, pentru tratarea diagnosticului principal, dar şi a diagnosticelor secundare. Tratamentul cu dializă este foarte anevoios şi costisitor pentru orice pacient, iar scopul nostru este să eficientizăm, pe cat se poate, activitatea medicală astfel încât tratamentul să fie mai uşor de suportat de pacient”, precizează directorul RSC.

Sistemul expert Hipocrate Nephro permite completarea rapidă a datelor pacienţilor, în concordanţă cu standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Prin implementarea acestui program se reduce substantial timpul dedicat actualizării informaţiilor cu privire la evolutia starii de sanatate a bolnavilor inregistrati in programul national de dializa, aceste informaţii fiind centralizate electronic. “Datorită optimizării activităţii medicale prin reducerea timpului alocat elaborării unor rapoarte medicale şi alocarea acestuia pacienţilor, utilizatorii acestui program îl catalogheaza drept o inovaţie pentru sistemul medical românesc”, concluzionează Elisei Crăciun.

Despre Romanian Soft Company

Despre RSC
Romanian Soft Company (RSC) este o companie cu capital integral romanesc a carei principala activitate o reprezinta dezvoltarea de sisteme informatice integrate pentru piata interna si internationala de software.
Expertiza RSC cuprinde: analiza de business, custom development, solutii Smart Card, consultanta IT, dezvoltare strategii de securitatea informatiilor, mentenanta si suport tehnic si outsourcing.
RSC are certificat Sistemul de Management al Calitatii in conformitate cu standardul SR EN ISO 9001:2001 de catre Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii (SRAC) si OMCAS, institutia de certificare acreditata de Ministerul Roman al Apararii Nationale. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Centrul de Statistica Sanitara si Documentare Medicala atesta faptul ca sistemele informatice oferite de RSC respecta cerintele de standardizare si codificare recomandate de Ministerul Sanatatii. Ca o recunoastere a competentelor si expertizei in utilizarea tehnologiilor Microsoft, RSC este, din anul 2005, Microsoft Certified Partner.
Profesionalismul specialistilor RSC este atestat prin certificarile detinute de acestia, precum: Microsoft Certified Solution Developer, Microsoft Certified Application Developer for .NET, Master of Quality Management, Brain Brench Certified, Master of Business Administration.
RSC ofera solutii performante de Healthcare si e-Business, fiind partenerul IT de succes a peste 60 de companii de referinta si institutii medicale din Romania: spitale clinice, de urgenta, judetene si municipale, centre medicale, policlinici, laboratoare, servicii de ambulanta si case de asigurari de sanatate.


RSC
Prisaca Dornei, nr. 2E, sector 3, Bucuresti
Tel: 031 620 0501
Fax: 031 620 0502
office@rsc.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romanian-soft-company/informatizarea-centrelor-de-hemodializa-servicii-medicale-mai-bune-si-cheltuieli-bugetare-reduse